Inspirationskällan

En plats för dig som är på körkortsvägen.

Fördelar med körkort

Varför ta körkort?

Du har nyss fyllt 18 år. Alla dina kompisar pratar om körlektioner, riskutbildningar och teoriprov. Men du ställer dig skeptisk till det. Behöver man verkligen ett körkort när man har tillgång till så många andra transportmedel nuförtiden? Tänker du. Det finns ju ett antal olika transportmedel att välja mellan, speciellt om man bor i en storstadsområde. Så varför behöver man då ett körkort?

Behöver man körkort?

Körkort för vissa är möjligheten att transportera sig från en plats till en annan. För andra kan ett körkort betyda mycket mer; frihet, ökade möjligheter, självständighet. Nedan listar vi ett par fördelar med att ha lappen i fickan och anledningar till varför körkort är en viktig resurs som öppnar många dörrar för dig i framtiden.

Fördelar med körkort

Skaffa körkort

Spara tid och ta tillbaka din självständighet

Det går bra att förlita sig på andra när man ska åka någonstans. Det går också bra att ta bussen, tåget eller använda ett myller av andra transportmedel. Men endast ett körkort kan ge dig friheten att åka var som helst och vid den tidpunkt som du själv bestämmer. Ingen annan transportmedel kommer i närheten av att ge dig samma frihet som kombinationen körkort och egen bil.

Fördelar med körkort

Att ha körkortet i fickan ger dig friheten att ta dig överallt utan att behöva förhålla dig till några scheman eller busstabeller. 

Många anställningar ställer krav på B-körkort

Letar du efter ett nytt jobb? Ett av dem enklaste lyften som du kan ge ditt CV är att bocka av körkortsboxen. Många företag ser det som en fördel att du kan köra en bil i tjänsten.

Dessutom öppnar ett körkort dörren för många karriärmöjligheter. Många anställningar i yrkestrafik kräver att du har körkort och vana att köra bil. Du kan även bygga på ditt körkort senare eller varför inte gå hela vägen och göra en karriär av det.

Gör yrkeskarriär med B-körkort

Körkort som symbol för identitet

Att uppbära ett körkort är mycket mer än en indikation att du kan köra en bil. Många väljer att ta körkortet trots att de inte planerar att köra en bil inom en snar framtid. Anledning är enkel: Körkort är en del av deras identitet. 

Det finns många saker som kan kopplas till din identitet. För många är det av stor betydelse att de har lärt sig att köra bil, även om de tänker använda det väldigt sällan i framtiden.

Körkort är en symbol för identitet

Nackdelar med körkort

Men, som alla andra berättelser så finns det ett par hinder mellan dig och ditt körkort. Nedan går vi igenom två av dem.

Kostnad

Det kostar att ta körkortet. Enligt våra beräkningar kan ett genomsnittligt körkort kosta allt mellan 10 000 kr och 25 000 kr. Det är mycket pengar som man behöver investera på en kort tid, och det är inte alltid lätt att integrera dessa summor i den personliga ekonomin. Lyckligtvis finns det många möjligheter för dig att finansiera ditt körkort via olika medel så att du behöver inte spendera alltför stora summor på en gång. Mer information om det hittar du här. Tänk på att kostnaden för körkortet behöver du endast betala en gång (om du undviker dumheter). Räknar man på så sätt driftkostnaden för körkortet över din livsperiod så kommer ett körkort kosta dig i snitt mindre än en krona om dagen. Ganska prisvärt för en så viktig handling.

Miljö

Bil som transportmedel rankar högt på listan för de värsta miljöbovarna. Enligt naturvårdsverkets årsrapport 2021 ansvarar trafikutsläpp från personbilar för en femtedel av sveriges totala växthusutsläpp. Men för den optimistiska finns det alltid ljusglimtar att klamra sig fast vid. Enligt en rapport från Trafikverket har andelen växthusutsläpp från personbilar nästan halverat jämfört med 2010. Mycket av denna utveckling tack vare ständig ökande andel av el- och hybridbilar i trafiken.

Miljömedveten körning

Att vara en körkortstagare behöver inte innebära att man är en miljösyndare. Kombinerar man en bränslesnål bil tillsammans med en sund och miljömedvetet tänkande så kan man gå en lång väg till att minimera sina personliga växthusutsläpp.

Slutord

Man behöver inte alltid ett körkort, speciellt om man bor i ett storstadsområde där man har tillgång till väldigt många alternativa transportmedel. Men det finns ingen snack om saken att ett körkort i fickan underlättar vardagen avsevärt och öppnar dörrar till många möjligheter som annars skulle vara otillgängliga om man inte har ett körkort.

Planerar du att börja din körkortsresa? Ta gärna kontakt med oss på Hevs trafikskola så hjälper vi dig med råd och förslag på hur du kan bäst gå tillväga för att ta körkortet på ett sätt som passar just dig.

Se även...