Är en av dina nyårsresolutioner att skaffa körkort i år? I så fall är denna guide för dig. Här hittar du allt du behöver veta om hur du kommer igång med körkortet, hur du tränar på bästa sätt samt hur du klarar alla hinder som finns på vägen mellan dig och körkortet.
Ett körkort är en officiell handling som visar att du kan hantera ett fordon. Det finns många slags körkort. Du behöver exempelvis ett behörighet-B körkort för att kunna köra en vanlig personbil. Andra slags fordon kräver andra behörigheter. Denna guide riktar sig främst till körkortsaspiranter som är ute efter ett behörighet-B körkort, men tips och tricksen kan även tillämpas vid ansökan om andra behörigheter.
Det alllra första steget vid körkortstagande startar på Transportstyrelsens hemsida. Där kan du vända dig för att skaffa ett körkortstillstånd. Tillståndet ger dig licens att kunna övningsköra med en trafikskola.
I samband med ansökan till körkortstillstånd krävs en synundersökning hos en legitimerad optiker. Synundersökning för körkort skiljer sig från vanliga synundersökningar. Förutom den vanliga synförmågan mäts även periferiseendet och reaktionsförmågan. Därför är det viktigt att informera din optiker att du vill ha en synundersökning för körkort innan besöket. De flesta optiker har möjlighet att automatiskt skicka in din synundersökning till Transportstyrelsen, där den behandlas tillsammans med din ansökan. Det är viktigt att din synundersökning kommer till Transportstyrelsen i samband med din ansökan. En synundersökning får inte vara mer än två veckor gammal när du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Efter att Transportstyrelsen behandlat din ansökan får du ditt körkortstillstånd och kan börja övningsköra.
Grattis till körkortstillståndet! Nu kan du börja övningsköra med en trafikskola, gå handledarutbildningen samt genomföra riskutbildningar. Riskutbildningen delas i två separata delar. Del 1 är teoretiskt och del 2 den mer praktiska delen.
Riskutbildning del 1, även kallas risk 1 eller riskettan, är en teoretisk utbildning som genomförs vanligtvis på en trafikskola. Utbildningen är ungefär 3 timmar lång och brukar oftast genomföras på en dag även en 3 timmar lång föredrag. Utbildningen innehåller information om riskmedvetenhet och ansvarsfull körning i trafiken. Ämnen som brukar behandlas är alkohols påverkan på körförmågan, faran med att köra för fort och hur en förare bör tänka och agera i oförutsedda trafiksituationer.
Även kallas risk 2 eller halkbanan, riskutbildning del 2 är den praktiska delen av riskutbildningen där du får träna på hur det är att bromsa på olika vägunderlag. Utbildningen genomförs på en avskild bana. Avsikten med utbildningen är att du som blivande förare förstår hur vägunderlag kan påverka bromssträckan samt hur du ska gå tillväga om du råkar ut för halka. Utbildningen är ungefär 3 timmar lång och du måste kunna manövrera bilen på ett säkert sätt för att klara av alla utbildningsmomenten. Därför är det viktigt att rådgöra med din trafiklärare och fråga om du är redo innan du bokar in halkbanan.
Teoriprov är det första provet av två som måste genomföras på vägen till körkortet. Provet är avsett att testa dina teoretiska kunskaper angående bilkörning, trafikregler, trafiksäkerhet, vägmärkesigenkänning och miljömedvetenhet i trafiken. Under 50 minuters tid får du besvara 70 frågor med flera svarsalternativ. Du måste få minst 52 rätt för att få godkänt.
Det finns många olika vägar att gå för att förbereda sig för teoriprovet, samt mycket material både i fysisk format och online. Väljer du exempelvis teoripaketet hos oss på Hevs trafikskola får du tillgång till både Teoricentralen och STRs Elevcentralen. Det är bra att använda fler än ett utbildningsmaterial då forskning visar att elever lär sig bäst när de kan inhämta information från två eller flera källor.
Det finns många olika plattformar som erbjuder teorimaterial. Nedan finner du några exempel:
Viktigt att tänka på är kvaliteten på frågorna samt teoriguiden på dessa sidor. Se därför med fördel över gratisfrågorna för att bilda en uppfattning om sidans kvalitet innan du bestämmer för att köpa hela teoriutbildningen.
Teoriprovet avser att testa dina teoretiska kunskaper. Det är meningen att man ska lägga tid och fokus på att lära sig trafikens grunder, regler och lagar innan man utför provet. Ett tips är att frigöra lite tid åt teoriplugget varje dag. På så sätt förbereder du dig så småningom till det slutgiltiga provet. Dela upp teorin i olika kategorier, ta en kategori i taget och bemästra det innan du går till nästa kategori. Det är också fördelaktigt att träna på slutprovsformatet i en teoriplattform som erbjuder det. Se därför till att göra många godkända testprov på teoriplattformen innan du bokar in det slutgiltiga teoriprovet.
Ytinlärning innebär att man förstår saker och ting på ytan, men aldrig förstår varför de är som de är. Ytinlärning är en genväg som kan kännas lockande. Varför spendera mångra timmar i att lära sig något när man kan memorera fakta för att klara ett prov? Men i verkligheten är detta en undermålig strategi då man känner sig illa förberedd för uppgiften, vilket bidrar till högre nervositet och följaktigen sämre resultat. Ytinlärning förbered dig dessutom för ett väldigt specifikt ämne uttryckt på ett specifikt sätt. Får man en lite djupare fråga angående ämnet, eller om frågan är vinklat på ett sätt som man inte räknat med, då har man mycket svårare att svara på frågan.
Istället för att lära sig en memoriseringsteknik kan man inrikta sig på att lära sig lite djupare angående ämnet. Istället för att endast memorisera trafikreglerna, vet man också vitsen med trafiklagen och varför det är sunt att tillämpa den, då är man mycket met förberedd om man får en klurig fråga där svaret kan se tvetydig ut vid en första utkast. Därför är djupinlärningstekniken att föredra, den get en mer djupgående inblick i ämnet och bidrar till att inlärningen sitter djupt i sinnet för en väldig lång tid.
Du befinner dig nu i slutfasen av körkortsutbildningen. Du har genomgått det flesta och känner dig redo att snart bege dig ensam ut på vägen. Det enda som återstår mellan dig och körkortet vid det här skedet är det sista hindret: Uppkörningen.
Uppkörning är slutprovet som du måste genomgå för att få körkortet. Allt du har lärt dig hittils från riskutbildningarna, toeriplugget och körlektionerna ska nu implementeras på ett praktiskt körkprov. Uppkörningen genomgås på Trafikverket och tar mellan 25 - 60 minuter. Under denna tid får du köra både i stads- samt landsvägstrafik och bedöms utifrån 5 olika utbildningsområden:
Följande moment kan komma att testas på provet:
Det finns endast så mycket som man kan lära sig om bilkörandet teoretiskt. Körlektioner erbjuder dig möjligheten att lära dig trafikreglerna och trafikspelet på ett praktiskt sätt. Genom att köra ute i trafiken får du den praktiska erfarenheten som du behöver för att senare kunna köra på egen hand.
Körlektioner leds av en professionell trafiklärare som är ansvarig för ditt körande under hela lektionens gång. Trafikläraren fokuserar på att utbilda dig utifrån en pedagogisk utbildningsplan som trafikskolan ansvarar för följa. Ni går igenom olika körmoment baserad på det du behöver träna på. Trafikläraren bedömer sedan om du klarar körmomentet och kan gå vidare till nästa körmoment.
Det går bra att övningsköra privat om man har möjlighet till det. Oftast brukar handledaren vara en förälder, äldre syskon, eller en anhörig som uppfyller vissa krav, har tillgång till bil samt har tiden att lägga på att övningsköra med dig.
En privat handledare måste uppfylla följande krav för att kunna köra med en elev:
Krav på eleven:
Observera att du och din handledare behöver inte genomgå utbildningen tillsammans, om din handledare har redan genomgått utbildningen de senaste 5 åren behöver hen inte genomgå den på nytt för att kunna övningsköra med dig. Dock måste handledaren göra en ny ansökan på Transportstyrelsen för varje ny elev som hen planerar att övningsköra med. Läs mer om introduktionsutbildningen och hur ni ansöker via följande länk.
Viktigt att nämna är att handledarskap är en komplement till körutbildning i trafikskola och inte en ersättning till det. Handledaren får inte ta betalt för att övningsköra med dig, då kan hen straffas för bedrivning av illegal trafikskoleverksamhet.
Handledarkursen är en specialanpassat utbildningsmoment som du och din handledare måste genomgå för att kunna övningsköra privat utanför ramen av en trafikskola. Utbildningen består av en föreläsning på ungefär 3 timmar. Både eleven och handledaren genomgår samma utbiildning. Syftet med kursen är att utbilda både dig och handledaren om ert ansvar under övningskörningen samt ge handledaren en enklare struktur för hur en körrunda ska läggas upp på ett pedagogiskt sätt.
Det finns många sätt att nyttja körlektioner på en trafikskola för att optimera sin körkortsinlärning. Har du tillgång till en privat handledare kan det vara till en stor hjälp då du får möjligheten att minimera körlektioner tagna på trafikskolan. Ett bra sätt att se det är att du tar körlektioner på en trafikskola för att lära dig nya kunskaper som du kan mängdträna på och optimera hemma med din handledare.
Att välja rätt trafikskola är otroligt viktigt för din körutbildning. Tänk på att välja en trafikskola som möter alla dina behov. Lika viktigt är att trafikskolan har en god pedagogisk upplägg på körutbildningen och som kan förmedla de kunskaper du behöver för att klara körkortet på ett sätt som är lättförståeligt för dig. Lika viktigt är att du känner dig trygg och säker med dina trafiklärare, och att du känner tillit för att din trafiklärare besitter de nödvändiga kunskaperna som krävs för att kunna utbilda dig på rätt sätt.
Många trafikskolor erbjuder en första lektion till en nedsatt pris. Körlektionen kallas för en testlektion och är till för att få en nivåbedömningen innan körutbildningens början. Du kan använda testlektionen som en kompass för att känna efter om din valda trafikskola och trafiklärare är den rätta kombinationen för just dig.
För många är det extra viktigt att tänka på ekonomin i år i sambande med körkortstagningen. Här följer några tips och tricks för dig som är på körkortsvägen och vill göra det mesta av din körkortsbudget.
Vägen till körkortet kan se lång och krånglig ut i början, men det behöver den inte vara om du gör din planering och går tillväga på rätt sätt. Ta gärna kontakt med oss på Hevs trafikskola om du har frågor och funderingar kring körkortsprocessen så hjälper vi dig mer än gärna på din väg till det efterlängtade kortet.